Otoklav Kullanmayan İşletmede İşlem Yaptıracak Kadar Cesur musunuz?
Otoklav’ın önemi ile ilgili olarak, DAS (Dezenfeksiyon, Antisepsi, Sterilizasyon) Derneği’nin son yayınladığı değerli çalışmalarından alıntı yaptığımız aşağıdaki bilgiye dikkatinizi çekmek isteriz. Çünkü, bedenini önemseyen herkesin bu noktadan da görmesi gerek;
13.1 Kuru sıcaklık sterilizasyon yöntemi (Pastör fırını)
Mikrobisidal etki oksidasyon yolu ile hücre proteinlerinin koagüle olmasına bağlıdır. Kontrol parametrelerinin güvenilir olmaması, kabin içerisinde homojen ısı dağılımının sağlanamaması, işlemin uzun sürmesi ve yüksek ısının metal aletlerde tekrarlayan maruziyet sonucu uzun sürede zarar vermesi gibi nedenlerle önemi ve değeri azalmış bir sterilizasyon yöntemidir. Bu nedenlerle cerrahi aletlerin sterilizasyonu amacıyla kullanılmamalıdır.
Kullanım alanı su ile geçimsiz bazı malzemeler (Pudra gibi tozlar, vazelin, gliserin vb.) ile sınırlıdır.
13.2 Basınçlı buhar sterilizasyon yöntemi
En etkili ve en güvenilir sterilizasyon yöntemidir. Isıya dayanıklı ve basınçlı buhar sterilizasyonuna uygun olan malzemelerde başka bir yöntemin uygulanması önerilmez.
Kuru Hava Sterilizasyonu ucuzdur ve bu yüzden işletmelerce çok tercih edilir. Öyleyse etkinliği konusunda, DAS’ın yayınına göre, bu cihazı kullanan işletmelerde tehlikede olduğunuzu söyleyebiliriz. Çünkü bir başka el ve ayakta kullanılmış olan alet sizde kullanıldığında, ciddi tehditler içerir.
Basınçlı Buhar Sterilizasyonu yani Otoklav, dünyaca kabul görmüş en iyi sterilizasyon yöntemidir. DAS’ın çalışması da bunu doğrular nitelikte.
Bütüne bakıldığında, günde 10 el ve ayak bakımı yapan bir işletmede, her şey hesaba katılırsa, verdiğiniz ücretin %14,2’si sadece sterilizasyon maliyetidir. Görüldüğü üzere, bu noktada aklımıza bir İngiliz sözü olan, “Ucuz mal alacak kadar zengin değilim” geliyor…
Bir başka ifadeyle; siz değerlisiniz, satın aldığınız hizmeti sorgulayınız…
Hatırlatmak gerekirse; DAS’ın değerli çalışmasının tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;